Studievereniging AKT

Slider

Alumnus aan het woord

Alumnus aan het woord: Fabian Pikula

Hoi, ik ben Fabian (30) en sinds 2,5 werk ik als programmeur bij Chassé Theater in Breda: een hele toffe schouwburg met 3 theaterzalen.

In 2008 begon ik met Theater, Film- en Televisiewetenschappen. Ik wilde ‘iets met theater’, dus dit was lekker algemeen. Vanaf dag één voelde ik me al helemaal op mijn plek! Al snel werd ik erg actief bij AKT en PBT (Praktijk Bureau Theater, wat nu gevormd is tot Studio M). Ik zat in commissies, en maakte mijn eigen voorstellingen in Studio T. Het AKTieve leven smaakte naar meer, dus deed ik in mijn 3e jaar bestuursjaar bij AKT en in mijn 4e jaar bij PBT. Dit waren achteraf gezien ontzettend belangrijke ervaringen, omdat je veel leert over jezelf als teamplayer en omdat je met verantwoordelijkheid leert om te gaan. Richting het einde van mijn BA bedacht ik me dat, als ik daadwerkelijk professioneel door wilde in het theater, ik wel wat meer voorstellingen moest zien. Dus kocht ik een passe partout bij Theater Kikker (allemaal doen!) en vrijwilligde ik als een malle bij allemaal festivals, om zoveel mogelijk theater en dans te kunnen zien.

Daadwerkelijk studeren? Ja, dat deed ik ook nog, al vond ik de praktijk aantrekkelijker. Toch besloot ik aan de MA Theaterwetenschap te beginnen. Dat was keihard bikkelen, maar vooral hier leerde ik mijn competenties in dramaturgie, reflecteren en analyseren goed ontwikkelen. Gelijktijdig kon ik bij het Café Theater Festival als programmeur beginnen. Door mijn festivalwerk deed deze kans zich voor, en die kon ik niet laten liggen. Echt te gek om met één been vol in de theorie te zitten, en met het andere been al in het professionele leven. Na mijn afstuderen in 2014 ben ik meteen freelancer geworden, om aan de slag te blijven bij Café Theater Festival en om bij andere festivals te freelancen op productie afdelingen (waaronder Tweetakt en NFF). Het productiewerk gaf mij veel energie, echter wist ik dat ik het allerliefste full time met programmering bezig wilde zijn. Na een tijd nog freelance bij een wijktheater in Den Haag te hebben geprogrammeerd (Diamant Theater), kreeg ik – geheel tegen mijn verwachting in – mijn vaste baan bij Chassé Theater. Een plek waar ik alle vrijheid heb om veel theater en dans te zien, en de mooiste voorstellingen naar Breda te halen. Ik ben ook verantwoordelijk voor de financiële afspraken die hiermee gemoeid zijn, dus het is een goede combi tussen artistiek en zakelijk werk.

Het meeste heb ik te danken aan het feit dat ik zoveel voorstellingen heb gezien, maar zonder de studie was dit nooit gelukt. Studeren wordt namelijk veel leuker en interessanter als je zelf veel in theaters komt. Ik raad iedereen aan om (binnen je eigen mogelijkheden) zoveel mogelijk naast je studie te doen, maar op de studie leer je echt het beste hoe je over theater kunt lezen, schrijven en nadenken. The best of both worlds. Succes allemaal!

Groeten,
Fabian

juli 2019

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31